top of page
Search
  • Krisz

Ha írsz, járj író-olvasó találkozókra!

Mostanában úgy alakult, hogy számos könyvbemutatóra és író-olvasó találkozóra jutottam el. Nem számolok be ezekről egyenként, mert látom, hogy kevesen olvassátok. Inkább arról mesélek, miért jó ilyesmire Neked is járnod, és hol találsz jó írós bulikat!

Arra szerintem te is rájöttél már, hogy

az írás meglehetősen magányos tevékenység.

Az ember vad egyedül ül a gépnél és pötyög, idegesíti, ha beszélnek hozzá, és nem veszi észre, ha közben kifut a leves. Akkor is a saját világodba merülsz, ha a száztagú cigányzenekar sztorizik körülötted. (Csak olyankor nehéz.) Lehet, hogy a családod támogat az önmegvalósításban – de könnyen lehet, hogy nem. Akárhogy is van, ritkán találkozol olyan ismerősökkel, akikkel érdemben tudsz beszélgetni az írásról, akikről tudod, hogy hasonló problémákkal küszködnek, mint te. Ugyanis amikor a haverok meghallják, mi a hobbid, ámulnak és kíváncsiskodnak, amitől jobb esetben enyhén zavarba jössz és mondasz valami butaságot, rosszabb esetben azt mondod: á, nem is… és mentegetőzöl tovább ezerrel. Milyen jó lenne csak simán ránézni a másikra és tudni, hogy ő is ír.

Ha lenne valaki, aki előtt nem kell szégyellni, hogy még csak most kezdted, vagy még nem jelent meg nyomtatásban könyved, hiszen mind a ketten tudjátok, hogy ez milyen lehetetlen vállalkozás. Akivel el lehet beszélgetni arról, hogy a legutóbbi főszereplőd nem azt csinálja, amit te akarsz, hogy már megint nem nyertél egy novellapályázaton és így tovább. Nos, ahhoz, hogy más (kezdő) írókkal találkozz,

muszáj felkelned a kanapéról és kilépni a kényelmi zónádból. És tudom, hogy ez nehéz. Most komolyan oda kell menni egy csomó ismeretlen közé? Brr… Tudom. De a jó hírem az, hogy az ilyen összejöveteleken lesz legalább egyvalaki, akit ismersz: aki meghívott. És ha nem ismersz senkit, elüldögélhetsz a hátsó sorban és csak hallgatózhatsz. Persze lehet, hogy leül melléd valaki és kérdez egyet… de ha nem, akkor is: végre írók közt leszel! Jó, de nekem nincs író ismerősöm, épp ez a baj – mondhatnád. De hát – itt vagyok én. És

meghívtalak a Könyvbe zárt karácsonyok bemutatójára. Ott voltál? Ha igen, remekül szórakoztál, mert végre válthattál szót hasonszőrű írókkal, dumálhattál a szerkesztőmmel, Katival, aki a szemedbe is elmondta, milyen tehetséges írópalánták műveivel találkozott a pályázaton. Ha nem jöttél el, biztos valami klassz dologban volt részed (ha épp nem mondjuk a beteg gyerkőcöd ágya mellett gubbasztottál) – de én azért azt hiszem, klasszabb lett volna itt lenned. Nem mondom, könnyen lehet, hogy nem fértél volna be, mert nagyon sokan voltunk – de hátha! Ha ott lettél volna, hallhattad volna, hogy Dóri azt ígérte a kislányának, ha nyer a pályázaton, Pilóta keksz lesz vacsorára. Hogy Szandi a szerkesztés során beleszeretett a saját főhősébe. Hogy Gábor tulajdonképp egy félreértés folyományaként írta a Karácsonyi sorsutakat. Hogy Melinda leírta a kisregényében, hogy néz ki a sivatag, és amikor nem sokkal később lehetősége volt élőben is megtekinteni, majd leállt a szíve, amikor látta, hogy pontosan ugyanúgy néz ki, mint ahogy leírta. Hogy Pétert az írás hozta össze a párjával, de majdnem ki is rúgták miatta. Hogy Norbi egy időben tényleg kocsmában karácsonyozott. Hogy a pécsi Andit meghívta a könyvtár egy író-olvasó találkozóra. Hogy a nyugdíjas Dénes csak pár éve ír. Hogy Feri erotikus történeteket ír legszívesebben. Hogy Brigi történelmi regényt szeretne írni. És hogy Kati, a zsűri egyik tagja szerint akár három antológiát is kiadhattunk volna, annyira jól írtok! Szóval, ha legközelebb hívlak, gyere!

És

lesz legközelebb.

Figyeld a hírleveleket, a Facebookot, mert már januárra készülődik valami! Például januárban is lesz Kildara író-olvasó találkozó. Ez egy új kezdeményezés, melynek célja, hogy összehozza az olvasni és írni szerető embereket. Teljesen ingyenes, cserébe eljön pár író, vannak ott kiadóvezetők, szerkesztők, bloggerek és olvasók. Beszélgetünk mindenféléről: hogyan írjunk romantikus könyvet, önéletrajzi alkotást és efféle. Ha lájkolod a Kildara oldalát, automatikusan kapod az értesítéseket, de én is mindig megosztom a Facebookon a meghívót!

Január 23-án a horroré és a rejtélyeké a főszerep. Látogatóként én is ott leszek, gyere, beszélgessünk!

Recent Posts

See All
bottom of page