top of page
Search
  • Krisz

Befejeztem a könyvírást – tényleg kell szerkesztő?


Nem tudom, pontosan mennyire vagy tisztában a könyvkiadás folyamatával, azaz avval, mi is történik, amikor a kéziratodat elfogadja egy kiadó. Azonban akármilyen homályosak az elképzeléseid, arról biztosan hallottál, hogy a megjelenő könyveket nyomdába adás előtt szerkesztik.

Ebben a cikkben arról is fogok mesélni, pontosan mi fán terem a szerkesztés és mennyi formája van, de előbb a jelentőségével foglalkozzunk!

Ugyanis azt tippelem, hogy a fejedben az a gondolat kering: a szerkesztés valami egyszerű dolog, amikor egy sápkóros nyelvtantanár beteges rögeszméktől hajtva végigszőrözi a könyvet és minden vesszőt a helyére tesz.

Hát nagyon nem.

A szerkesztés nem a javításról szól. Ennek a műveletnek a lényege, hogy a szakember a kezébe veszi a szövegedet, mintha csak egy darab gyurma lenne, és szétszedi, majd megint összegyúrja, kisimítja benne a csomókat, az összekoszolódott részektől megszabadul, a hiányzó anyagot pedig hozzáadja.

A szerkesztő nemcsak a nyelvtanhoz ért. A szerkesztő tisztában van vele, mitől működik egy könyv, mi rontja el, hogyan lehet fokozni a hangulatot, mi vágja agyon, és még sorolhatnám. Tudja, mik az olvasó igényei, akkor is, amikor az olvasó nincsen vele tisztában.

Amikor egy hozzáértő kezébe teszed a könyvedet, ő alapvetően a cselekmény ívét fogja megvizsgálni. Hogyan kezdődik a történet, hogyan folytatódik, hogyan fejeződik be. Ha gondja van az ívvel, visszajelzi. Megfigyeli azt is, milyenek a szereplőid. Elég élőek? Háromdimenziósak? Elképzelhetőek, tud velük azonosulni az olvasó? Van esetleg olyan helyzet, ahol nem a személyiségüknek megfelelően viselkednek? Nézi a cselekményt: gyors-e, amikor gyorsnak kell lennie, milyen lyukakat lát? Tanulmányozza a párbeszédeket és a narrációt: egyensúlyban vannak? Hihetőek? Milyen a megfogalmazás?

A szerkesztő tehát azt nézi, jó-e a könyv.

Ebből adódik, hogy mindenkinek, aki ír, szüksége van szerkesztőre: egy független, hozzáértő szempárra, aki érzelemmentesen tud dönteni és javaslatot tenni a fenti kérdésekben. Akár a családodnak, akár magánkiadásban írsz, akár kiadónak szeretnéd küldeni a kéziratodat, érdemes előtte megmutatni egy szerkesztőnek.

És most beszéljünk arról, hogy milyen formában kérhetsz szerkesztést! Alapvetően három különböző munkafolyamatról beszélünk:

A lektorálás a tulajdonképpeni tartalmi szerkesztés, amikor javaslatokat kapsz, mitől működne jobban a sztori: például írj neki más kezdő fejezetet, vedd ki a negyedik jelenetet, írj egy új fejezetet, ahol a nő meglátogatja az anyját, hogy lássuk kettejük viszonyát.

A szerkesztés vagy olvasószerkesztés az a folyamat, amikor a mondatok működését vizsgáljuk. Jó-e a szavak sorrendje, a mondat hosszúsága? Kell ez a mondat egyáltalán? Hogyan lehetne átírni, feszesebbé, izgalmasabbá tenni?

A korrektúra pedig a végső simítás: amikor a helyesírási hibák, vesszők és gondolatjelek a helyére kerülnek.

Mint a felsorolásból kitalálhattad, az a legjobb, ha a fenti folyamatok egymás után, szépen sorjában valósulnak meg. Amikor a regényedre előbb a tartalmat érintő visszajelzést kapsz, amikor a cselekmény stimmel - csak akkor megyünk le a mondatok szintjére. És ha ez is rendben van, akkor tüzetesen megvizsgáljuk a helyesírást is.

Ezért fontos, hogy ha elhatározod, hogy a novelládra, regényedre pénzért kérsz szerkesztést, akkor a megfelelő szolgáltatást kérd. Először lektori véleményt, utána részletes szerkesztést, és csak a teljesen kész szövegre kérj korrektúrát.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy eleve a korrektúrát kéred, vagy hogy nem vagy kíváncsi a tartalommal kapcsolatos visszajelzésekre. Mivel kemény munkával megkeresett pénzt adsz ki, érdemes figyelni rá, hogyan tudod kiaknázni ezt a folyamatot úgy, hogy minél többet fejlődj belőle.

Ha tehát odaadod a kéziratod egy szerkesztőnek, azt kérd tőle, hogy mondjon véleményt:

  • a történetről, az ívről, a cselekményről,

  • az egész könyv hihetőségéről és egyediségéről,

  • hogy működnek-e a szereplőid, ki a kedvenc szereplője,

  • kivenne vagy átírna, hozzáírna-e egy-egy részt és miért, hol volt a legizgalmasabb, hol a legunalmasabb,

  • milyen jellemzőt, típusjegyet és tipikus hibát lát a megfogalmazásodban,

  • összességében mik az erősségeid és a gyengeségeid.

Ha megkapod ezt a véleményt, veselkedj neki és írd át a kéziratot te magad.

Ha ezzel megvagy, válassz szerkesztőt. Szemelj ki egy szimpatikus szakembert, és kérj tőle egyetlen oldalra próbaszerkesztést. Ha a szaki ért a munkájához, vállalni fogja ezt neked, természetesen ingyen. A kapott szerkesztési javaslat alapján pedig eldöntheted, szeretnél-e vele dolgozni.

Ha egyszerre több szerkesztőtől kérsz próbamunkát, nagyon fontos, hogy ugyanazt az egy oldalt küldd el mindannyiuknak (a műved közepéről érdemes választani). Így ugyanis össze tudod hasonlítani a kapott anyagokat. Tudsz választani stílus, a javítások mennyisége és minősége alapján. Azonban ne csak ezt vedd figyelembe: az is fontos, hogy a szerkesztő mennyire gyorsan válaszolt, és hogy összességében mennyire vagytok szimpatikusak egymásnak!

Dönthetsz úgy is, hogy próbaoldal helyett csupán egy-két fejezet (vagy novella) szerkesztését kéred. Megfigyeled a kapott javítást, levonod belőle a következtetést és te magad javítod megint a könyved hátralévő részét. Ez azért jó megoldás, mert te magad jobban fejlődsz, sőt, spórolsz is. Ha tehát időd van, de pénzed nem igazán, akkor érdemes kipróbálni ezt a szakaszos szerkesztést. Az első kör után megint odaadsz egy-két fejezetet a szerkesztőnek. Ha ezt a második csomagot már úgy kapod vissza, hogy gyakorlatilag nincsen benne javítás (egy A/4 oldalon legfeljebb két jelentéktelen módosítást találsz), vállon veregetheted magad. És ha most úgy döntesz, hogy nem fizeted tovább a szerkesztést, akkor valószínűleg elég jó lesz a könyved. (Tedd félre pár hétre és javítsd át még egyszer.)

Ha tehát komolyan gondolod az írást, érdemes időnként odaadni egy-egy kéziratodat egy szerkesztőnek. Már attól, hogy sokat írsz, hogy írástechnikáról olvasol, hogy próbaolvasóknak adod oda a műved, fejlődni fogsz. Ezen túl azért érdemes szerkesztővel is együtt dolgozni, mert így a magánkiadásban megjelenő könyved biztosan jó minőségű lesz, illetve ha a hagyományos könyvkiadás a célod, egy szerkesztett kézirattal igenis van esélyed bejutni még az illusztris kiadókhoz is.

Én magam is vállalok szerkesztést. Ha érdekel, milyen szolgáltatásaim és díjaim vannak, nincs más dolgod, mint ide kattintani. Ha most nem aktuális, akkor is tarts észben és örülök, ha író ismerőseidnek ajánlasz!

Kérdéseidet a szerkesztéssel kapcsolatban pedig itt is felteheted, hagyj kommentet!

Recent Posts

See All
bottom of page